Markt
Er is vraag genoeg naar woningen.
De betaalbaarheid staat momenteel onder druk door de stijgende rente. Maar als je de lasten van de nutsvoorzieningen, zoals elektra en water bijna kunt reduceren geeft dit de bewoner meer ruimte voor huur of rente te betalen en is niet meer afhankelijk van plotseling stijgende energiekosten.
We hebben onze woning ontwikkeld sterk met het idee dat de kosten binnen de perken moet blijven. Daarbij is prefab en seriematig een vereiste.
De vergunning verlener stelt steeds meer eisen aan duurzaamheid en biodiversiteit. Dit concept gaat verder dan die eisen en is daarmee voor langere tijd toekomst proof
Concurrentie
Er zijn al wel bedrijven die prefab bio-based bouw materialen maken zoals hennep blokken en stropanelen. Maar voor zover wij weten zijn er geen bedrijven die complete prefab elementen van 12 meter lang en 3,5 meter hoog aanbieden. Hierdoor hebben wij een voordeel in snelheid en met de verminderde risico’s van weersinvloeden.
Heel veel overheden zowel Europees, landelijk, provinciaal als gemeentelijk stimuleren het duurzaam gebruik van materialen en beginnen met belasten van ongewenst gedrag: denk bijvoorbeeld aan de CO2 heffing en de energiebelastingen. De verwachting is dat dit ook op materialen gaat komen.
De zelfde overheden hebben grote budgetten ter beschikking om deze richting te stimuleren.
Houtskeletbouw woningen zijn steeds meer in opkomst. Deze woningen warmen te snel op en koelen te snel af, door dat ze de thermische massa missen die als warmte accu kan dienen om de verschillen in dag en nacht temperatuur, op te vangen. Een spouwmuur van steen kan namelijk meer warmte opnemen dan de dunne houten wand van de HSB.
Hierdoor moeten we veel meer verwarmen en koelen waardoor het energiegebruik onnodig hoger wordt
De zon kan woningen door zoninstraling via het glas veel opwarmen, daarom wordt er steeds meer zonwerend glas toegepast om de zoninstraling te remmen en daardoor oververhitting te voorkomen. Maar door het toepassen van zonwerend glas, warmt de zon in de winter de woning juist minder op, waardoor we onnodig meer moeten verwarmen met dure winter elektriciteit.
Grote oversteken kunnen ook de zon in de zomer weren maar hebben bij hogere gebouwen minder effect.
Het weer wordt steeds extremer. Hierdoor zijn de regenbuien feller waardoor er in een korte tijd veel water kan vallen, dit voeren we onnodig af. Hierdoor krijgen we meer overstromingen en droogt de bodem te veel uit.
We hebben woningen en gebouwen zo goed afgesloten dat er geen vogels en insecten meer in kunnen komen. De noodzaak voor meer ruimte voor de biodiversiteit zal hier verandering in brengen. Mussen en vleermuizen staan op de zwarte lijst en komen steeds minder voor omdat ze geen beschutte plekken meer kunnen vinden. Onderzoekers concluderen dat het verlies aan vleermuizen de natuurlijke voedselketen verstoort en kan leiden tot meer plagen waar we vervolgens weer last van hebben en compenseren met chemische pesticiden.
Klimaat apparatuur werkt nog te vaak onafhankelijk van elkaar en tegenstrijdig.
In de zomer wordt vaak de warmte die bij de koeling vrij komt weggeblazen naar buiten en in de winter hebben we een gebrek aan opgeslagen warmte en gebrek aan duurzame energie om dit te produceren. (warmte produceren in de winter zonder gas kost veel geld). Het zone scherm werkt vaak onafhankelijk van de verwarming en koeling, waardoor tegenstrijdige aansturingen plaatst kunnen vinden.
Veel bouwmaterialen zijn harde materialen die weinig geluid kunnen absorberen, waardoor de woningen akoestisch slecht presteren en wordt als onprettig ervaren. Hier moeten weer oplossingen voor komen die dit oplossen en vaak geld kosten.
Veel bouw materialen nemen geen of weinig vocht op.
Vochtopname en afgifte door materialen stabiliseert de temperatuur en de vochthuishouding in de leefruimte waardoor het energiegebruik afneemt en het leef comfort toeneemt.
Velen willen graag vloer verwarming om dat deze warmte van onderen komt en daardoor veelal als prettig wordt ervaren , maar ervaren dit ook weer als trage verwarming omdat het vaak 3 tot 4 uur duurt voor het echt op temperatuur is.
Koelen met vloerverwarming is niet logisch omdat warmte opstijgt.
We kunnen tot nog toe onze overtollige elektriciteitsproductie van de zonnepanelen in de zomer, salderen met de het elektriciteitsconsumptie in de winter. De toenemende opkomst van leveranciers van dynamisch energiecontracten, waarbij je fluctuerende elektriciteitsprijzen hebt, lopen er nu al op vooruit dat de saldering ten einde zal lopen.
Dit betekend dat op momenten als de zon flink schijnt en er is voldoende wind is, de energieprijs tot onder nul kan zakken. Dat betekend dat je in de toekomst gaat betalen als je op dat soort momenten elektra levert.
Door gebruik te maken van stro en hout als bouwmateriaal voor de woningen kunnen we de CO2 uitstoot omzetten naar CO2 opname in het stro en hout.
Volgens Staatsbosbeheer word er per hectare bos ongeveer tien ton CO2 opgeslagen.
Helaas is het momenteel nog niet mogelijk om honderd procent bio-based te bouwen. 5% van de bouw zal bestaan uit installatiewerk/ramen/fundering. Maar wij zijn van mening dat we dit wel veelal met recyclebare materialen kunnen doen.
De stikstof uitstoot wordt verminderd op de bouwlocatie door het prefab plaatsen van kant en klare modules, waardoor de bouwprojecten soepeler door de procedures heen komen en vergund kunnen worden. Tevens komt er bij de productie van de biobased bouwmaterialen minder stikstof vrij door vermindering van fossiele brandstoffen omdat deze producten op het land groeien.
Met minder mensen meer bouwen
Door meer prefab te bouwen kunnen we veel onderdelen industrieel gaan bouwen, waardoor de arbeidsproductie zonder meer inspanning van het personeel omhoog kan omdat materialen en gereedschappen dagelijks voorhanden zijn en het aantal reiskilometers en -uren drastisch omlaag.
Door prefab te bouwen kunnen we fouten verminderen
Het bouwen van vaste modules gaat gepaard met vermindering van fouten, waardoor de tijd voor foutherstel aanzienlijk verminderd. Door modules te bouwen van onderdelen kun je meer volgens protocollen werken waardoor de uitvoering van de kwaliteitsborging die in 2024 er aankomt hierdoor eenvoudiger zal verlopen.
Minder afval en beter scheiden
Als je industrieel prefab woning modules maakt heb minder afval, doordat je repeterend werkt en het afval dat wel ontstaat kun je op de productie locatie beter hergebruiken. Het afval dat echt niet onvermijdelijk is kun je op de productie locatie beter scheiden omdat het meer op één plek vrij komt en aanbieden voor recycling.
Massa prefab woningen met stro worden hoger
Door vrij dikke strowanden toe te passen met een hoge dichtheid afgewerkt met Leem, wordt de bouw massa aanzienlijk groter hierdoor zal de temperatuur minder snel stijgen of dalen t.o.v. de huidige houtskeletbouw woningen. De massa werkt als een thermische accu en dient om de verschillen in dag en nacht temperatuur, voor een deel op te vangen. Hier wordt veel energie mee gespaard.
Door extra massa toe te passen kunnen we vrij eenvoudig met een natuurlijk product, als grove grind in de kruipruimtes heel veel energie opslaan , de warmte ventileren we eenvoudig er in en eruit. 1 vrachtwagen van 25m3 grind kan bij een temperatuur verschil van 10 graden tussen dag
Alle installaties eenvoudiger configureren en, centraal aansturen
Door de gehele klimaat installatie te vereenvoudigen en vervolgens in een woning centraal aan te sturen met een goed doordacht programma die met veel weersinvloeden en tijdstippen ( tijdstip van de dag en tijdstip van het jaar) rekening houd, kun je veel onnodige energie besparen.
Zon weren of juist opvangen
Door de beperkte massa en vochtaccumulatie in de woningen zoals zojuist is genoemd warmen woningen vrij snel op. Als er in de zomer dan zoninstraling is wordt de temperatuur snel te hoog. Omdat tegen te gaan passen we zonwerend glas toe. Door zonwerend glas toe te passen missen we een deel van de zoninstraling in de koudere periodes.
Door het koelvermogen van de hiervoor genoemde extra toe te voegen massa, zal de woning maar weinig in temperatuur oplopen als de zon naar binnen schijnt. De warmte die eventueel alsnog afgevoerd moet worden kan met gratis energie van de zon met de warmtepomp, afgevoerd worden naar de bodem en hier dus gratis in opslaan voor de koude periodes, waardoor je in de koudere periodes relatief goedkope warmte heb. Bij een warme bodem is de COP van de warmte pomp veel gunstiger. (COP is de verhouding tussen de hoeveelheid energie die een warmte pomp nodig heeft t.o.v. wat deze aan warmte afgeeft veel tussen de 1(opname):2(afgifte) tot 1: 6).
Dit is heel belangrijk juist in de koudste periode als er maar zeer beperkte gratis zonne-energie is. Hierdoor verplaats je het energieverbruik meer van de winter na de zomer.
Harde bouwmaterialen vervangen (Natuurlijke materialen)
Als we de veelal traditioneel gebruikte harde bouw materialen als steen en beton vervangen door biobased materialen als stro, miscanthus, leem en hout, dan absorbeert dit veel geluid waardoor je minder geluiddempende materialen in je leefruimte hoeft toe te passen.
Onnatuurlijke materialen vervangen door biobased. (Natuurlijke materialen)
Door gebruik te maken van biobased materialen zal het bouwafval dat bij de sloop in de toekomst vrij komt tot het verleden behoren omdat dit makkelijker hergebruikt kan worden of door de natuur weer opgenomen kan worden.
Natuurlijke materialen zijn vocht accumulators (Natuurlijke materialen)
Deze materialen kunnen veel meer vocht opnemen en afgeven t.o.v. traditionele materialen, die te weinig tot geen vocht kunnen absorberen.
Vochtopname en afgifte door materialen stabiliseert de temperatuur en de vochthuishouding in de leefruimte waardoor het energiegebruik afneemt en het leef comfort toeneemt. Om 1 kg water te verdampen of te condenseren is er 2260 KJ warmte nodig of komt vrij. Met deze warmte kun je 2260KJ/kg /(1.29kg/m3*0.71KJ/kg)= 2467M3 lucht 1 Kelvin koelen of verwarmen. Dit is gelijk aan 6 graden temperatuur verschil bij een woning van 400 m3. Hierdoor stijgt of daalt de temperatuur dus veel langzamer over de dag heen.
Koudeval bij ventilatie inlaat oplossen
Door de balans ventilatie systemen te combineren met verwarmen, koelen en bijmengen van lucht uit de ruimte krijg je minder temperatuur verschil bij de inlaat ventielen waardoor er geen tocht hoeft te zijn.
Vloerverwarming versnellen
Het opwarmen van een traditionele vloerverwarming is redelijk traag. Door voorverwarmde of gekoelde ventilatielucht door de vloer te blazen krijg je een veel sneller werkend systeem waardoor een te koude of te warme vloer tot het verleden behoort.
Woning tekort aanpakken
Door meer seriematig te gaan bouwen kunnen we de productie van de woningbouw opvoeren. Waardoor de aantallen sneller gehaald kunnen worden.
Geluidsproductie van installaties reduceren
Het geluid van WTW Installaties en warmte pompen kun je bijna tot nul reduceren voor je zelf maar ook voor de buren als je deze in een kelder plaats.
Opslaan en gebruiken bij einde Saldering
Als het salderen van de elektra stop dan is het waarschijnlijk niet meer rendabel om de elektra aan het net te leveren. Door opslag in een thuis batterij kunnen we de elektra die overdag is opgewekt gebruiken als er geen of te weinig wordt opgewekt. Met deze batterij opslag kun je niet de tijd tussen zomer en winter overbruggen. Door in de zomer overtollige warmte of warmte met gratis elektra in de bodem op te slaan, spaar je in de winter veel elektra uit op momenten als deze het minst circulair opgewekt wordt en dus het duurst is. Een eenvoudige bodemsonde is hiervoor een oplossing.
Zon weren of juist opvangen
Door de beperkte massa en vochtaccumulatie in de woningen zoals zojuist is genoemd warmen woningen vrij snel op. Als er in de zomer dan zoninstraling is wordt de temperatuur snel te hoog. Omdat tegen te gaan passen we zonwerend glas toe. Door zonwerend glas toe te passen missen we een deel van de zoninstraling in de koudere periodes.
Door het koelvermogen van de hiervoor genoemde extra toe te voegen massa, zal de woning maar weinig in temperatuur oplopen als de zon naar binnen schijnt. De warmte die eventueel alsnog afgevoerd moet worden kan met gratis energie van de zon met de warmtepomp, afgevoerd worden naar de bodem en hier dus gratis in opslaan voor de koude periodes, waardoor je in de koudere periodes relatief goedkope warmte heb. Bij een warme bodem is de COP van de warmte pomp veel gunstiger. (COP is de verhouding tussen de hoeveelheid energie die een warmte pomp nodig heeft t.o.v. wat deze aan warmte afgeeft veel tussen de 1(opname):2(afgifte) tot 1: 6).
Dit is heel belangrijk juist in de koudste periode als er maar zeer beperkte gratis zonne-energie is. Hierdoor verplaats je het energieverbruik meer van de winter na de zomer.
Door projecten uit te voeren waarvan alle berekeningen als constructies, beng, epc en bouwbesluit eisen eenmaal uitgevoerd zijn, zullen de vervolg projecten in veel gevallen een kwestie van koppieren en plakken zijn. Waardoor de aanvraagprocedure tijd en -kosten drastisch zullen dalen.
We willen in ons concept ook ruimte creëren voor opslag van regenwater, om op die manier het gebruik van leiding water (Vitens) tot 50 % te verminderen. Dit systeem moet uitsluitend schoon water leveren dat vrij is van kalk en zeer geschikt is voor wassen, douchen, wc doorspoelen en tuin besproeien. Naast dat je flink bespaard op de water- en zuiveringskosten heeft het een bijkomend voordeel voor de bewoners dat de hoeveelheid zeep bij wassen flink gereduceerd kan worden en ontkalker voor de (af) wasmachines niet meer nodig is omdat dit water kalkvrij is. Kans op overbelasting voor het rioolstelsel neemt ook flink af. De opslagkelder combineren we met een technische kelder en laten we ook een onderdeel zijn van de fundering.
Om de Flora meer ruimte te geven willen we hiervoor mogelijkheden bieden in de dakranden voor mussen, vleermuisen, zwaluwen en eventueel insecten, zodat er voor deze bedreigde groep weer toekomst is. We halen op deze manier de natuur in huis. De platte daken willen we onder de zonnepanelen voorzien van natuurlijke begroeiing. Dit geeft extra koeling en vertraagt veroudering van de dakbedekking.
Veel bouw materialen nemen geen of weinig vocht op.
Hierdoor krijg je meer temperatuur schommelingen t.o.v. natuurlijke materialen, waardoor het energieverbruik toeneemt. Ook krijg je sneller te droge of vochtige lucht wat vaak als niet prettig wordt ervaren.